lundi 4 juillet 2016

Dżem figowo-pomarańczowy bez białego cukru.










Cześć!

Dziś przychodzę do was z przepisem na dżem. Pyszny, słodki i.... bez białego cukru. Ja robię go dość często z przerożnych owoców. Dziś zaproponuję wam figowo-pomarańczowy. Mam nadzieję, że przepis wam się spodoba i same będziecie eksperymentować w kuchni.
Przepis nie jest mojego autorstwa, jednak ja pozwoliłam sobie go zmodyfikować. Znalazłam go na blogu Anny Lewandowskiej. Pierwotnie w konfiturze są borówki amerykańskie, ale ja ich nie miałam więc stwierdziłam.. dlaczego nie spróbować zrobić z fig. Tak właśnie zaczęłam modyfikować, robić przeróżne odpowiedniki i jest.

A oto przepis:

- kilka fig (ja mam przeważnie 5 lub 6),
- jedna mała pomarańcza,
- łyżka nasion chia,
- łyżeczka ksylitolu,
- sok z cytryny

W pierwotnej wersji była jeszcze skórka z cytryny. Ja nigdy jej nie daje.

Sposób wykonania:

Figi przekrajam na pół i wyciągam miąższ. Pomarańcze również obieram, kroję na kawałki i wrzucam do blendera.
Na koniec wszystkie składniki wrzucam do jednego garnka, stawiam na małym ogniu na 25 minut co jakiś czas mieszając.

GOTOWE! Prawda, że proste?

Nasiona chia mają tą właściwość żelującą, ponoć można jej użyć zamiast jajka, ale przyznam się szczerze.. nie próbowałam. :)


I jak spróbujecie? 
Jeśli kiedykolwiek zrobicie to pochwalcie się w komentarzach. Bardzo chętnie poczytam. 

Pozdrawiam,
Magda

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire

Cześć. Będzie mi bardzo miło jak zostawisz mi swoją opinie na temat pojego posta. :)